Foto: poskytnuto Oxymoron Games

Český tým Oxymoron Games přináší svou nejambicióznější hru. Co můžeme očekávat?

Studio Oxymoron Games, známé především díky úspěšné simulaci nemocnice Project Hospital, dnes oficiálně uvedlo svou novou strategii Silence of the Siren do předběžného přístupu (Early Access). Tato česká herní perla slibuje mix oldschoolového herního zážitku a moderního designu, což potěší jak veterány tahových strategií, tak nové hráče. Jaké jsou první dojmy a co vlastně tento ambiciózní projekt nabízí?

Tahová strategie ve vesmíru s inspirací v Heroes of Might and Magic

Fanoušci strategií, které kombinují tahovou hratelnost a komplexní taktické rozhodování, mohou zajásat. Silence of the Siren se inspirovalo legendární sérií Heroes of Might and Magic, ovšem tentokrát se hráči podívají daleko za hranice fantasy světů, až do vesmíru, kde bojují o kontrolu nad vzdáleným systémem různé mimozemské civilizace. Vesmírné bitvy, diplomacie a budování základny jsou klíčovými prvky, které hráče čekají.

Na začátku předběžného přístupu jsou k dispozici tři hratelné civilizace, z nichž každá má své specifické jednotky a herní styl. Fossoriané, jedni z hlavních protagonistů příběhové kampaně, přináší příběh rozložený do čtyř levelů, který zabere přibližně 12 hodin čistého herního času. To vše je doplněno devíti skirmish mapami, které prodlouží zábavu na více než 30 hodin. Díky tomu je Silence of the Siren již v této fázi Early Accessu solidní porcí zábavy.

Střídání dne a noci jako strategický faktor

Jednou z klíčových novinek, kterou tato hra přináší, je dynamický systém střídání dne a noci, který nejen esteticky mění prostředí, ale také zásadně ovlivňuje hratelnost. Některé jednotky totiž získávají výhody či nevýhody v závislosti na denní době, což přidává strategickou hloubku do rozhodování hráčů. Například noční mise mohou být pro některé frakce výhodné, zatímco jiné preferují boj za denního světla. Tato mechanika tak přispívá k tomu, že každá bitva má jiný průběh a nutí hráče přizpůsobit svou taktiku.

Proč Early Access?

Silence of the Siren se nachází ve fázi předběžného přístupu, což vývojáři z Oxymoron Games vysvětlují svou snahou o co nejlepší zapojení hráčské komunity. Již u předchozího titulu Project Hospital se jim tento přístup osvědčil. Early Access jim umožňuje získávat zpětnou vazbu a postupně ladit a vylepšovat herní mechaniky podle reakcí hráčů.

Studio má velké ambice, a proto se rozhodlo pro Early Access, aby mohlo hru rozvíjet krok za krokem. Tým slibuje, že plná verze hry přinese ještě více obsahu – celkem pět hratelných frakcí, editor map, více nepřátel a dalších skirmish map, ale také on-line multiplayer a podporu modů, což jsou funkce, na které se fanoušci strategií těší.

Vizuální stránka a atmosféra hry

Hned na první pohled Silence of the Siren zaujme svým grafickým zpracováním. I když se jedná o hru inspirovanou staršími tituly, rozhodně nepůsobí zastarale. Vesmírná krajina je propracovaná do detailů, prostředí se mění v závislosti na aktuálním čase a grafické efekty dodávají hře pocit života. Zvláště střídání dne a noci přináší jedinečnou atmosféru, která posiluje pocit neustálého vývoje a pohybu ve vesmíru.

Jedním z hlavních cílů Oxymoron Games bylo nabídnout hráčům moderní a intuitivní uživatelské rozhraní, které by zpříjemnilo herní zážitek i méně zkušeným hráčům. I přes složitost některých herních mechanik je ovládání plynulé a přehledné, což je vždy výhodou u komplexních strategií.

Co očekávat od plné verze?

Plná verze hry, která by měla vyjít přibližně za rok, slibuje ještě větší rozšíření herního obsahu. Kromě zmíněného rozšíření frakcí a přidání on-line funkcí můžeme očekávat vylepšené herní mechaniky, nové příběhové linie a editor map, což dává hráčům volnost vytvářet vlastní scénáře a sdílet je s komunitou. Podpora modifikací by mohla výrazně prodloužit životnost hry a poskytnout fanouškům neomezené možnosti, jak si hru přizpůsobit podle svých představ.

Závěrem: Zajímavý vstup na scénu českých strategií

Silence of the Siren se již nyní jeví jako jeden z nejočekávanějších českých titulů na poli strategií. Jeho kombinace klasické tahové hratelnosti a moderních prvků nabízí hráčům jedinečný zážitek, který zaujme nejen fanoušky vesmírných dobrodružství, ale i milovníky starých dobrých strategií.

Pokud stále váháte, zda hru vyzkoušet, můžete si stáhnout bezplatné demo na Steamu a na vlastní kůži se přesvědčit, co Silence of the Siren přináší. Early Access je jen začátek, ale už teď hra ukazuje obrovský potenciál, který rozhodně stojí za pozornost.

Zdroj: Oxymoron.games (odkaz)