Foto: Freepik

Od psychedelického rocku k hudební nesmrtelnosti

Pink Floyd se proslavili v 60. a 70. letech, kdy přinesli na scénu nový zvuk plný psychedelických a experimentálních prvků. Alba jako The Dark Side of the Moon nebo The Wall se stala ikonami a ovlivnila nespočet hudebníků po celém světě. Nyní, po více než padesáti letech, kdy se skupina dostala na vrchol, se rozhodli prodat práva na svůj hudební katalog.

Tato transakce zahrnuje práva na využití nejen hudby samotné, ale i jména a vizuální identity skupiny. To znamená, že společnost Sony Music bude moci hudbu Pink Floyd použít v široké škále médií, reklam nebo merchandisingu.

Důvody prodeje

David Gilmour, zpěvák a kytarista kapely, se k prodeji vyjádřil s tím, že motivem není jen finanční zisk. „Nechci tímto dědictvím zatěžovat své děti,“ uvedl Gilmour. Zmínil také vyčerpávající spor s bývalým členem Rogerem Watersem, který již dlouho komplikoval správu práv skupiny.

Rockový koncert
Rockový koncert

Foto: Freepik

Podle Gilmoura je prodej způsob, jak ukončit dlouholeté neshody a nechat hudbu Pink Floyd žít svým vlastním životem, bez osobních konfliktů členů kapely.

Trend v hudebním průmyslu

Prodej hudebních práv se stal čím dál častější praxí v hudebním průmyslu. Velká jména jako Bruce Springsteen, Bob Dylan nebo Queen již své katalogy také prodala. Společnosti jako Sony Music tímto způsobem získávají možnost využívat hudbu na širokém spektru platforem, od filmů a reklam po nové formáty streamování.

Co to znamená pro fanoušky?

Prodej práv může pro fanoušky znamenat zvýšenou dostupnost hudby Pink Floyd v nových formátech, speciálních edicích nebo dokumentárních projektech. Na druhou stranu to také přináší riziko, že jejich hudba bude komerčně využívána v reklamách, což může být pro některé skalní fanoušky kontroverzní.

Budoucnost odkazu Pink Floyd

Hudba Pink Floyd má nadčasovou kvalitu, která překonává generace. I když už kapela v původním složení nefunguje, jejich vliv stále přetrvává. Prodej práv Sony Music znamená, že jejich hudba se může dostat k novým generacím posluchačů a pokračovat ve své hudební cestě.

Tento krok také uzavírá jednu kapitolu v historii skupiny a možná otevírá prostor pro novou éru. Ať už přijdou další projekty, nebo ne, Pink Floyd zůstávají nesmazatelnou součástí světové hudební scény.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)