Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

Co je to operační paměť?

Operační paměť, známá také jako RAM (Random Access Memory), je klíčovou součástí každého počítače. Jedná se o dočasnou paměť, která slouží k ukládání dat a instrukcí, ke kterým procesor potřebuje rychlý a častý přístup. Operační paměť je nezbytná pro spouštění aplikací, provádění výpočtů a práci s daty. Pokud není dostatečně velká nebo rychlá, může omezovat výkon počítače a způsobovat prodlevy při práci s ním.

K čemu slouží operační paměť?

Obecně si můžete představit operační paměť jako odkládací stůl. Vždy když máte všude nepořádek, odložíte ho tam. Čím větší stůl máte, tím více nepořádku se tam vejde a tím čistší je váš pokoj. Takto zjednodušeně můžete chápat operační paměť. Operační paměť má několik důležitých funkcí:

  1. Spouštění aplikací: Když spustíme program, je z disku načten do operační paměti. Díky tomu může procesor rychle pracovat s programem a urychluje se načítání dat.

  2. Ukládání pracovních dat: Aktuálně používaná data jsou ukládána do operační paměti, což umožňuje rychlý přístup a manipulaci s nimi.

  3. Přechodné ukládání dat z procesoru: Procesor ukládá mezi výpočty mezivýsledky do operační paměti, což snižuje zátěž na procesor a urychluje výpočty.

  4. Vylepšení multitaskingu: Dostatečná operační paměť umožňuje spouštění a používání více aplikací současně bez zpomalení systému.

Foto: Freepik

Jak může operační paměť zvýšit herní výkon počítače?

Výkon operační paměti má zásadní vliv na herní zážitek a na výběr her, které na něm vlastně vůbec můžeme hrát. Když hrajeme náročné hry, počítač potřebuje rychlý a snadný přístup k herním datům. Jak jsem již uváděl výše – když budete mít větší odkládací stůl, budete mít čistší místnost. Větší a rychlejší operační paměť může zvýšit herní výkon několika způsoby:

  1. Snížení prodlev: Rychlejší paměť umožňuje rychlejší načítání úrovní a textur, čímž eliminuje prodlevy během hraní.

  2. Vyšší snímková frekvence: Operační paměť ovlivňuje rychlost, jakou data putují mezi grafickou kartou a procesorem, což může zvýšit snímkovou frekvenci her.

  3. Hladší multitasking: Při hraní her souběžně s jinými aplikacemi umožňuje dostatečná paměť plynulé přepínání mezi nimi bez ztráty výkonu.

  4. Stabilita systému: Kvalitní operační paměť pomáhá předejít neočekávaným pádům her a systémovým chybám.

Foto: Freepik

Jak si mohu sám vyměnit operační paměť?

Pokud máte klasický desktop, je výměna operační paměti jednoduchá a zvládnete ji i s minimálními technickou zdatností. Potřebujete jen trochu soustředění, trpělivosti a správný šroubovák pro otevření skříně. Výměna operační paměti není příliš složitá a lze ji provést následujícím způsobem:

  1. Zjistěte kompatibilitu: Zjistěte, jaký typ paměti je kompatibilní s vaším počítačem (např. DDR4) a jakou kapacitu a rychlost podporuje. To můžete jednoduše tak, že si v nastavení počítače zjistíte, jakou máte základní desku. Když si na internetu zjistíte specifikace a kompatibilitu základní desky, dozvíte se, zda je operační paměť kompatibilní. Tato například vyžaduje sloty typu DDR4.

  2. Vypněte počítač: Před výměnou paměti vypněte počítač, odpojte ho od elektrického proudu a odepněte všechny periferní zařízení.

  3. Otevřete skříň počítače: Odšroubujte kryt počítače, který umožní přístup k paměťovým slotům na základní desce.

  4. Vymontujte stávající paměť: Pokud chcete nahradit stávající paměť novou, jemně přesuňte západky na bocích slotu, aby se stávající paměť uvolnila. Poté ji opatrně vyjměte. Pokud si nevěříte, můžete použít třeba šroubovák či tužku a jemně na tyto západky zatlačit.

  5. Namontujte novou paměť: Novou paměť vsuňte do volného slotu. Dejte si ale pozor, jakým směrem ji zasouváte. Paměť typu DDR4 má ve spodní části malou mezeru, která není symetricky uprostřed, proto jde operační paměť vložit pouze jedním směrem. Zasouvejte operační paměť opatrně, dokud nezapadne a západky se automaticky uzavřou.

  6. Zkontrolujte instalaci: Ujistěte se, že paměť je správně usazena v slotu a zajištěna západky. Tyto západky samy zaklapnou

  7. Uzavřete počítač: Vraťte kryt na místo, přišroubujte ho a připojte periferní zařízení.

  8. Zapněte počítač a zkontrolujte, zda nová paměť správně funguje. To zjistíte tak, že se vám zapne, v BIOSu nebo v programech typu HWInfo.

Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

Testování operační paměti ADATA Gammix DDR4 D35 XPG

Nám se do redakce dostala k testování operační paměť ADATA Gammix DDR4 D35 XPG, která byla podrobena přísným testům spolehlivosti, kompatibility a výkonu. Paměť disponuje kapacitami 16GB a nabízí rychlosti 3200 MHz. Na trhu jsou ale k dispozici i varianty o kapacitách 8GB či 32GB. Zpoždění CAS činí 16 nebo 18, což přispívá k vysokému výkonu.

Nicméně se jedná o vlajkovou loď známého výrobce pamětí ADATA a je to vidět i na samotném designu. Vím, že ten není tak důležitý, vzhledem k tomu, že paměť bude po celou dobu používání schovaná za kovovým krytem počítače, ale i tak to potěší. Rád se koukám na vnitřnosti svého desktopu a tato paměť jim dodává prémiový vzhled. Paměť má totiž i decentní trojúhelníkové linie.

Popis operační paměti Gammix D35 XPG

Operační paměť Gammix D35 XPG nabízí kompaktní nízkoprofilový design chladiče, který je speciálně navržen pro nejvíce náročné hráče. Malý chladič D35 umožňuje snadnou instalaci do malé skříně, což je výhodné pro uživatele, kteří preferují kompaktní PC sestavy.

Vývojáři této paměti RAM Gammix D35 XPG si dali skutečně záležet s výběrem komponent a snažili se vybrat dobré desky s tištěnými spoji i čipy, aby maximalizovali výkon. Za mne si chválím i provozní teplotu, která je 0 °C až 85 °C. Může se to sice zdát jako zbytečně velké, ale není. Pokud hrajete náročnou hru, rozpálí se počítač na extrémní hodnoty a naopak, pokud v zimě otevřete okno a na váš desktop fouká přímý vítr, má to také vliv na výkonnost.

Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

Výkon operační paměti Gammix D35 XPG

Operační paměť Gammix D35 XPG se pyšní vynikajícím výkonem díky použití nejkvalitnějších komponent. Procesor a grafická karta mají rychlý a snadný přístup k datům v paměti, což přináší plynulý chod aplikací, her a systému jako celku. Díky testování bylo ověřeno, že paměť spolupracuje bezproblémově s nejnovějšími platformami AMD, což zajišťuje optimální kompatibilitu a výkon pro přetaktování.

Rychlost této operační paměti je pak 3 200 MHz, což je více než dobré. Při nákupu operační paměti si ale také zkontrolujte nejen správný slot na vaší základní desce, ale také maximální rychlost. Moje základní deska podporuje jen maximální rychlost 3 200 MHz, takže není žádný důvod kupovat rychlejší operační paměti.

Závěr a doporučení

Operační paměť ADATA Gammix DDR4 D35 XPG představuje výkonný a odolný produkt, který si snadno získá přízeň hráčů i náročných uživatelů. Díky kompaktnímu nízkoprofilovému designu chladiče je ideální nejen pro velké desktopy, ale i pro malé skříně, což ocení zejména hráči s omezeným prostorem. Vysoká kvalita komponent zaručuje stabilitu a spolehlivost systému.

Paměť nabízí rychlosti 3200 a 3600 MHz a je dostupná ve variantách s kapacitami 8GB, 16GB a 32GB. Pokud jste hráč nebo uživatel, který potřebuje výkon například pro aplikaci či renderování videí je zkrátka zapotřebí dobrá operační paměť. Za mne mohu pak obecně doporučit, že se vyplatí investovat do operační paměti o trochu více, ale na oplátku dostanete stabilní a větší výkon. Pokud jste zase student a potřebujete za málo peněz zvýšit výkon počítače, nemusíte investovat do drahých procesorů. Doporučuji pořídit si zkrátka lepší a větší operační paměť. Za redakci tak mohu tuto operační paměť doporučit, protože maximálně naplnila naše očekávání.

Poděkování

Za zapůjčení disku ADATA Gammix DDR4 D35 XPG děkujeme společnosti ADATA.

Zdroj: uživatelské hodnocení Gamebot, informace poskytnuté společností ADATA