Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

Co je to úložiště typu SSD

Solid State Drive (SSD) je moderní typ úložiště, které nahrazuje tradiční pevné disky (HDD). Oproti klasickým diskům neobsahuje pohyblivé části, což znamená, že data jsou ukládána na flash paměťové čipy. Tato technologie zaručuje rychlejší přístup k datům, kratší doby načítání systému a vyšší celkový výkon počítače. SSD disky jsou stále oblíbenější volbou pro uživatele, kteří chtějí vylepšit výkon svých zařízení, a to nejen pro běžné počítačové operace, ale také pro náročné úkoly, jako je hraní her nebo práce s grafikou a videem.

Jak může SSD paměť zvýšit herní výkon počítače

SSD paměť, jako je ADATA LEGEND 850, může značně zvýšit herní výkon počítače díky svým vlastnostem. Patří mezi ně:

  • Vysoká rychlost čtení a zápisu: ADATA LEGEND 850 nabízí maximální rychlost čtení až 5 000 MB/s a zápisu až 4 500 MB/s. To znamená, že hry se budou načítat mnohem rychleji, a uživatelé se mohou těšit z nižších doby načítání levelů, menších prodlev při přecházení mezi oblastmi a celkově plynulejšího herního zážitku.

  • Vyšší odezva: SSD disky mají nízkou latenci, což znamená, že data jsou k dispozici okamžitě. To se projeví zejména při rychlých akčních hrách, kde každý milisekundový rozdíl může rozhodnout o úspěchu nebo neúspěchu.

  • Snížená zátěž systému: SSD paměti mají nižší spotřebu energie a produkuje méně tepla než mechanické disky, což může vést k nižším teplotám a delší životnosti komponent v počítači.

  • Multitasking: Díky vysokým rychlostem náhodného čtení a zápisu (400K/550K IOPS) může SSD snadněji zvládnout více úkolů současně, což ocení hráči, kteří chtějí mít spuštěných více aplikací, například chat, streamovací software nebo internetový prohlížeč, zatímco hrají hru.

  • Odkládací prostor na data: můžete mít svůj operační systém na jednom disku a do slotu M.2 připojit další SSD paměť s tím, že zde budete mít nainstalované jen hry. Díky tomu nebude paměť zatížená vyřizováním procesů pro operační systém, prohlížeč, vaši hru a spousty dalších zbytečností.

Foto: Freepik

Jak si mohu sám vyměnit SSD paměť

Výměna SSD paměti v počítači je relativně jednoduchá, zejména u moderních notebooků nebo stolních počítačů s M.2 sloty. Před samotným nákupem si ale v nastavení počítače zjistěte, jakou máte základní desku a následně si na internetu dohledejte, zda vaše základní deska disponuje slotem M.2. Zpravidla ale všechny moderní desky tento slot již běžně mají.

Postup závisí na konkrétním modelu a značce počítače, ale obecně platí následující kroky:

  1. Zálohování dat: Pokud si chcete vyměnit stávající úložiště za nové, doporučujeme před výměnou SSD disku zálohovat všechna důležitá data, aby nedošlo k jejich ztrátě během procesu. Pokud ale chcete tuto paměť pouze pro instalování nových her, nemusíte zálohování řešit.

  2. Odpojení počítače: Vypněte počítač a odpojte ho od elektrického proudu.

  3. Otevření počítače: U notebooků může být nutné odstranit kryt na spodní straně. To se může lišit podle typu notebooku, ale ke každému notebooku již existuje tutoriál na YouTube, jak si krok za krokem otevřít kryt. U stolních počítačů se často odstraňuje boční kryt skříně.

  4. Vyjmutí starého SSD disku: Pokud tedy chcete vyměnit SSD musíte nejdříve vyjmout starou paměť. Pokud je přítomný chladič na SSD disku, odstraňte ho. Poté opatrně vytáhněte starý SSD disk ze slotu.

  5. Připevnění chladiče: Vzhledem k výkonu SSD paměti by mohlo docházet k přehřívání, a proto se na něj lepí chladič. V praxi vám v krabičce přijde SSD paměť a obdélníkový chladič o stejných rozměrech jako paměť. Na spodní straně má ochranou fólii s chladícím gelem. Tuto fólii opatrně odstraňte a na gel nesahejte. Stranu, kde je gel přilepte a přimáčkněte na přední stranu SSD paměti. Pokud si nejste jistí, tak doporučuji znovu kouknout na YouTube video.

  6. Vložení nového SSD disku: Nový SSD disk vložte do stejného slotu a jemně ho zasuňte a upevněte podle instrukcí výrobce. Sloty jsou přímo na základní desce popsány. Musíte jen levou stranu SSD, kdy jsou kontakty, zasunout do slotu M.2. Poté na pravé straně SSD je malý otvor, kam zašroubujete šroubek, který většinou bývá již namontovaný na základní desce. SSD tím přichytíte. Nelekněte se, že vám zprvu bude paměť „odstávat“.

  7. Zavření počítače: Vraťte kryty zpět na svá místa.

  8. Nahrání operačního systému: Po zapnutí počítače budete muset nainstalovat operační systém na nový SSD disk, popřípadě můžete rovnou začít s instalací her.

Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

Testování SSD paměti ADATA LEGEND 850

ADATA LEGEND 850 je špičkový SSD disk s PCIe Gen4 x4 rozhraním, který nabízí excelentní rychlost čtení a zápisu až 5 000 MB/s a 4 500 MB/s. Proveďme několik testů, abychom ověřili jeho výkon.

Test 1 – Rychlost čtení/zápisu:

Provedeme měření rychlosti čtení a zápisu na disku ADATA LEGEND 850. K tomu použijeme specializovaný software, který dokáže analyzovat a testovat SSD disky.

Výsledky testu rychlosti sekvenčního čtení a zápisu:

  • Maximální rychlost čtení: 4 644 MB/s

Výsledky testu rychlosti zápisu:

  • Maximální rychlost zápisu: 4 392 MB/s

Tento test potvrzuje, že SSD paměť ADATA LEGEND 850 dosahuje vysoké rychlosti čtení a zápisu, což přináší velmi rychlý přístup k datům a výrazně zlepšuje výkon počítače nejen při hraní her, ale i pro běžnou práci.

Popis funkcí paměti ADATA LEGEND 850

ADATA LEGEND 850 je výkonný SSD disk s kapacitou 1TB. Nabízí řadu funkcí, které ho činí skvělou volbou pro náročné uživatele:

  • Rozhraní PCIe Gen4 x4: Díky nejnovějšímu rozhraní PCIe Gen4 x4 je disk schopen dosáhnout extrémních rychlostí čtení a zápisu. Na trhu samozřejmě existují jak dražší, tak levnější paměti. Vždy je ale třeba posuzovat i jednotlivé parametry a individuální rychlosti.

  • Vysoká rychlost čtení a zápisu: S rychlostí sekvenčního čtení až 5 000 MB/s a zápisu až 4 500 MB/s se jedná o jednu z nejrychlejších SSD pamětí na trhu.

  • Chladič pro efektivní chlazení: Díky integrovanému chladiči je zajištěno účinné chlazení disku, což pomáhá udržovat vysoký výkon i při dlouhodobém používání.

  • Kompatibilita s nejnovějšími platformami Intel a AMD: Disk je plně kompatibilní s nejnovějšími procesory od společností Intel a AMD

  • Možnost použití s konzolí PS5: Další velkou výhodou je i kompatibilita s konzolemi PlayStation 5, což umožňuje hráčům rozšířit kapacitu a užít si rychlý herní zážitek.

Výkon paměti ADATA LEGEND 850

ADATA LEGEND 850 je skutečně výkonným SSD diskem, jak dokazuje i naše testování. Jeho rychlost čtení a zápisu jsou až 3krát vyšší než u standardních PCIe Gen3 SSD a 9krát vyšší než u SATA SSD. Díky tomu nabízí fantastické zrychlení při načítání her, spouštění aplikací a celkovém výkonu počítače. Také výkonnost v náhodných operacích (400K/550K IOPS) je vynikající, což usnadňuje multitasking a práci s náročnými aplikacemi.

Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

ADATA SSD ToolBox

Software ADATA SSD Toolbox je užitečným nástrojem pro uživatele, kteří vlastní SSD paměť od značky ADATA, včetně modelu ADATA LEGEND 850. Tento software poskytuje přehledný a podrobný pohled na stav disku a jeho zdraví. Díky technologii SMART (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) umožňuje sledovat klíčové atributy disku, které poskytují informace o jeho výkonu a stavu. Uživatelé mohou snadno zjistit, zda je disk v optimálním stavu a případně reagovat na varovné signály, které by mohly naznačovat potenciální problémy.

ADATA SSD Toolbox také poskytuje aktuální informace o provozní teplotě disku, což umožňuje monitorovat, zda je disk správně chlazen a zda nedochází k přehřívání, což by mohlo negativně ovlivnit jeho výkon a životnost. Uživatelé mohou také snadno zkontrolovat dostupnou kapacitu a celkově využitý prostor na disku, což jim pomáhá efektivně spravovat svá data.

Další užitečnou funkcí je informování o aktuálním firmware disku. Aktualizace firmware je důležitá, protože může zahrnovat opravy chyb a vylepšení výkonu. ADATA SSD Toolbox upozorní uživatele, pokud je k dispozici nová verze firmware, a umožní jim jednoduše provést aktualizaci, aby zajistili optimální provoz disku.

Celkově lze říci, že ADATA SSD Toolbox je užitečným a snadno použitelným softwarem, který poskytuje uživatelům důležité informace o jejich SSD disku a umožňuje jim provádět preventivní údržbu a optimalizovat výkon a životnost disku. Díky této aplikaci si uživatelé mohou být jisti, že jejich SSD paměť ADATA LEGEND 850 je vždy v perfektním stavu a plně využívá jejích výkonových možností.

Závěr

ADATA LEGEND 850 je bezesporu skvělou volbou pro uživatele, kteří hledají výkonné úložiště typu SSD. S jeho rychlostí čtení a zápisu až 5 000/4 500 MB/s, kapacitou 1 TB a podporou nejnovějších platforem Intel a AMD nabízí tento SSD disk fantastický výkon a spolehlivost. Jeho chladič zajistí, že disk udrží vysoký výkon i při dlouhodobém zatížení. Skutečně jsme i při hraní velice náročných her neměli jediný problém se zahříváním. Právě přehřívání paměti významně snižuje výkon celého počítače. V extrémním případě se může stát, že vám počítač „zamrzne“, pokud budete mít paměť bez chladiče.

ADATA LEGEND 850 je ideální volbou pro hráče, grafiky a každého, kdo vyžaduje rychlé a spolehlivé úložiště. Navíc díky kompatibilitě s konzolí PS5 je možné rozšířit i herní úložiště pro konzolové hráče. Celkově lze říci, že ADATA LEGEND 850 je jedním z nejvýkonnějších SSD disků na trhu a jeho pořízení určitě stojí za to, zejména pro ty, kdo chtějí dosáhnout maximálního výkonu svého počítače a vylepšit herní zážitek.

Poděkování

Za zapůjčení disku ADATA LEGEND 850 PCIe Gen4 x4 M.2 2280 SSD děkujeme společnosti ADATA.