Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

V praxi jde o klasického Poldu 2, který ale dostal nový kabát, vylepšila se grafika a také přibylo několik vylepšení. Při hodnocení starších her jsem vždy odečítal body za grafiku. V tomto případě je grafika dokonalá. Přesto jsem přemýšlel, jak mám vlastně k této hře přistoupit. Jak to u remasterované verze bývá, tak se neubráníte ve srovnávání s originálem. V případě Mafia: Definitive Edition jsme dokonce dospěli k názoru, že původní verze je lepší.

Každopádně už bylo dost to omáčky a vrhneme se přímo na Poldu 2 remástr. Můžu se ale s vámi podělit o první dojmy. Polda je přesně z té doby, kdy hry vynikaly nejen hratelností, ale také dabingem.

Právě v Poldovi 2 se zachovalo dokonce původní obsazení, kterému kraloval Luděk Sobota coby policista Pankrác. Tímto obsazením vývojáři chtěli zřejmě překonat v původní verzi Zdeňka Izera, který se postaral o Horké léto. To, co mi na prvním dílu Poldy vadilo a zároveň jsem to obdivoval byla náročnost. Některé věci, nástroje a kombinace by vás zkrátka nenapadly.

Velice proto oceňuji vychytávku v tomto druhém dílu, díky které si například můžete pomocí mezerníku zobrazit veškeré aktivní plochy a předměty. Navíc si pomocí mezerníku můžete zobrazit v inventáři konkrétní předměty, které využijete při dané scéně. Poslední z řady vychytávek, které se mi líbí je klávesa „F1“, která vám zobrazí přesný návod na hru.

V původním Polda 1 jsem se mnohokrát zasekl nad tím, že jsem nevěděl, jak dál. Tento návod celou věc zjednodušuje. Kdo ho chce využít může. Pokud si na vše chcete přijít sami, máte tu možnost. Celý děj se odehrává ve městečku Marsias, kde Pankrác musí vyřešit vypálení penzionu a únos Klaudie, která se zúčastnila Miss Marsias. Zapletete se tak do vytváření lidských klonů a potkáte různé podivuhodné lidi.

Recenze Polda 2 remástr

Zkrátka změnu zaznamenala nejen grafika, která má úplně nový kabát, ale také zvuk, hudba a ruchy. Nejde o žádné nové melodie, ale prostě si vývojáři dali tu práci, že přišli s předělávkami na lepší úrovni. Říkám si akorát, že Zima Software se téměř striktně drželi původního námětu. Byl jsem zvědavý, zda se odváží vývojáři zapracovat nějakou novou epizodu nebo ne. Vše mi přišlo ale poměrně podobné, jako v předloze.

Asi nejsilnějším aspektem celé hry je její dabing, kterého se zhostil Luděk Sobota ve spolupráci s Jiřím Lábusem a Petrem Nárožným. Dalšími dabéry byli Pavel Pípal, Vlastimil Bedrna, Václav Faltus, Petra Hanžlíková a Valérie Zawadská. Tento dabing je opravdu hvězdný a je proložen vtipnými komentáři.

Trochu jsem se obával, zda Polda nezklouzne ve svém vtipkování až na hranici nějaké trapnosti. Naštěstí mi vše přišlo naprosto dle očekávání. Bylo to vtipné a nenucené. Obecně se dá říci, že tento rémastr prodloužil životnost klasické české adventury, která by již bez Dosboxu neměla moc šancí na přežití.

Gameplay Polda 2 remástr

Verdikt

Starý dobrý Polda 2 si udržuje své kouzlo i v moderním provedení. Vývojáři skvěle zachovali to, co fungovalo před lety a nevynechali ani žádné novinky. Možnost přepínání mezi původní a novou grafikou a hudbou je výjimečným prvkem, který umožňuje hráčům s nostalgií zavzpomínat i obdivovat novinky podle vlastních preferencí.

Přepracování obrazovek a animací je nadmíru pečlivé a respektuje původní výtvarný styl. Hra se tak stává vizuálním zážitkem, který osloví jak staré fanoušky, tak nové hráče. Narážky a vtípky zůstaly aktuální, což je příjemné překvapení, a nové prvky, jako jsou ruchy a soundtrack, přidávají do hry nový rozměr.

Upřímně řečeno jsem byl trochu skeptický co se týče remasteru. V praxi jsem ale rád, že tento remaster přišel. Remaster přinesl lepší grafiku, soundtrack, ruchy i hudbu. Během hraní jsem se navíc nesetkal s žádným problémem ze strany mechanismu. Nikde nebyly zaseknuté NPC postavy nebo něco podobného. Zkrátka tento remaster je kvalitně zpracován a upřímně řečeno mám z něj větší potěšení než třeba z Mafia: Definitive Edition.

8/10

Hodnocení 8/10

Jak hodnotíme?