Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

V roce 1998 přišla společnost Zima Software s hrou, která se neodmyslitelně zapsala do herní historie. Jde o hru s názvem „Polda, aneb s poctivostí nejdříve pojdeš“. Hra měla takový úspěch, že již další rok se připravilo pokračování. Od té doby se tento první díl označuje jako Polda 1. Celkově se v této sérii vyskytuje sedm dílů s tím, že druhý díl Poldy se dočkal remaku, který má být 12. prosince 2023 uveřejněn.

Možná vám to přijde divné, dělat recenzy na hru, která vyšla před čtvrt stoletím, ale z mého pohledu hra pokulhává pouze v grafice. Co se týče hratelnosti či dabingu, tak tyto staré hry mohou bez problémů konkurovat dnešním moderním hrám. Dle mého konzervativního názoru i některé moderní hry tyto staré hry překonávají.

Dříve se totiž více dbalo na to, zda je hra zaměřená na stategii či logiku. Dneska se dbá hlavně na grafiku a krvelačnost. Právě jisté zklamání z moderních her mne přivádí zpět k těm starým ozkoušeným titulům. Když to porovnám s titulem Horké Léto, které jsme také testovali, je zde nepatrný rozdíl, i když jsou ze stejné doby.

V Horkém Létu totiž sbíráte množství předmětů, které ale všechny použijete. Zde máte hromadu předmětů, ale využijete jen něco. Je to možná slabý rozdíl, ale pro mne zásadní. Přidává to totiž na obtížnosti hry. Pamatuju si, když jsem jako kluk čekal, až tato hra vyjde a také, že jsem ji nemohl udělat dlouhou dobu. Trvalo mi, než jsem přišel na to, jak se dostat ke svědkovi. To bych ale předbíhal.

Rozhodl jsem se udělat klasickou recenzi na hru, takže se do ní pustíme. Celý děj se točí kolem policisty Pankráce, který má vyřešit záhadný únos v obci Lupany. Pankrác pak není žádný ostřílený detektiv či odborník na paranormální jevy, ale docela obyčejný policisty. Náčelník ho ale pověří vyšetřit zmizení dvou osob, které provází samé záhady.

Ztratila se totiž Marie a Jan. Během svého pátrání pak musí využít všelijaké metody, jako například návštěva sexshopu, uspokojení náčelníkovi manželky nebo převlečení za výtržníka. Hra Polda je však sranda a zábava od začátku až do konce, protože o dabing se postarala taková jména, jako Luděk Sobota, Jiří Lábus či Petr Nárožný.

Z pohledu kategorie se jedná o čistou 2D adventuru vyvinutou pro DOS, což znamená, že hra má jen 256 barev. Jako poměrně slušnou musíme hodnotit hudbu či zvukové efekty ve hře. Dneska se málokdy stává, že by taková velká jména propůjčili svůj hlas a humor obyčejné hře.

Je stejně zajímavé, že v té době vznikalo poměrně dost českých her. Dneska jich je jen málo jednotek a úrovní těmto starým titulům rozhodně nedostačují. V této době vznikl Polda, Horké Léto či Agent Mlíčňák. I když za tím stojí Zima Software, tak ve skutečnosti za Poldou stojí Sleep Team, což je tříčlenný tým. Technické specifikace jsou dneska spíše k smíchu, ale i tak se musí hrát s DOS emulátorem. Podle výrobců je doporučená konfigurace 486/133 MHz, 12 MB RAM, 35 MB HDD.

Za sebe mohu hru doporučit a prakticky jedinou věcí, kterou bych jí mohl vytknout, je zbytečná složitost. V některých pasážích mi přijde, že autoři chtěli být zbytečně kreativní a vtipní a nebylo to vždy ku prospěchu věci. Například doručit balík s dlažebními kostkami na parapet svědka pomocí orla je prostě kuriozita. Mám docela dobrou logiku, ale tohle mne prostě nenapadlo.

Zdroj: uživatelské hodnocení Gamebot

7/10

Hodnocení 7/10

Jak hodnotíme?