Foto: Freepik

Červený trpaslík, anglicky známý jako Red Dwarf, je britský sci-fi sitcom, který si získal srdce diváků po celém světě. Seriál, vytvořený Robem Grantem a Dougem Naylorem, měl premiéru na BBC v roce 1988. Děj se odehrává na stejnojmenné těžařské kosmické lodi, která se ztratí v hlubokém vesmíru.

Seriál se zaměřuje na životy několika postav, které na palubě zůstaly: posledního člověka Davida Listera, hologramu jeho nadřízeného Arnolda Rimmera, humanoidní kočky Kocoura a robota Krytona. Červený trpaslík je známý svým chytrým humorem, satirickým pohledem na sci-fi žánr a silnými charakterovými interakcemi.

Hlavní postavy a jejich představitelé

David Lister, kterého ztvárňuje Craig Charles, je posledním přeživším člověkem a nedobrovolným hrdinou seriálu. Jeho nadřízený Arnold Rimmer, v podání Chrise Barrieho, se po své smrti vrací jako hologram a je známý svou nekompetencí a sebestředností.

Kocour, ztvárněný Dannym John-Julesem, je potomkem koček, které se vyvinuly z Listerovy původní kočky, a je posedlý svou krásou a elegancí. Robot Kryton, kterého hraje Robert Llewellyn, je služební robot s velkým srdcem a sklonem k neurotickým výlevům. Každá z těchto postav přináší do seriálu unikátní dynamiku a humor.

Vývoj a úspěchy seriálu

Od svého vzniku v roce 1988 prošel Červený trpaslík několika fázemi vývoje a přerušeními. Navzdory tomu si vždy udržel věrnou fanouškovskou základnu. Seriál se dočkal dvanácti řad a několika speciálů, z nichž každý přinesl nové dobrodružství a nečekané zvraty. Červený trpaslík získal řadu ocenění a stal se ikonou britské televizní kultury.

Návrat Červeného trpaslíka v roce 2025

Pro fanoušky Červeného trpaslíka máme skvělou zprávu: seriál se vrátí na obrazovky v roce 2025. Ano, čtete správně. Žádné aprílové žerty, ale skutečný návrat jednoho z nejoblíbenějších sitcomů. Nový speciál, který bude rozdělen do tří půlhodinových epizod, přinese opět Craig Charles jako Listera, Chrise Barrieho jako Rimmera, Dannyho John-Julesa jako Kocoura a Roberta Llewellyna jako Krytona.

Produkce začne v září a natáčení proběhne od poloviny října do poloviny listopadu tohoto roku. Robert Llewellyn tuto zprávu potvrdil na svém YouTube kanálu Fully Charged: „Věděli jsme, že budeme točit další díl Červeného trpaslíka, a teď ho skutečně budeme točit… Nemůžu uvěřit, že jsem s tím souhlasil, jsem blázen. Jsem na to už moc starý.“

Těšte se tedy na návrat této legendární posádky a připravte se na nové dobrodružství ve vesmíru plné humoru a nečekaných situací.

Zdroj: RadioTimes.com (odkaz)