Foto: Freepik

Freddie Mercury

Freddie Mercury, vlastním jménem Farrokh Bulsara, byl nezapomenutelnou hudební ikonou, která se zapsala do srdcí milionů lidí po celém světě. Narodil se 5. září 1946 na Zanzibaru, a svůj talent a vášeň pro hudbu projevoval již od mládí. Jeho hlas byl jedinečný, jeho charisma ohromující a jeho pódiové vystoupení nezapomenutelné.

Freddieho hudební cesta začala v různých menších kapelách, než se stal legendárním frontmanem skupiny Queen. Jeho hlasový rozsah byl přes úžasné čtyři oktávy, což mu umožňovalo interpretovat různé žánry a zpívat s neuvěřitelnými emocemi a intenzitou. Byl mistrem vytváření atmosféry a uměl publikum vtáhnout do každé písně, jako by to byl jejich poslední koncert.

Jeho největší hit „Bohemian Rhapsody“ je dnes považován za jednu z nejlepších písní všech dob a stala se hymnou rockové hudby. Dalšími ikonickými skladbami, které zůstaly v srdcích fanoušků, jsou „We Are the Champions,“ „Somebody to Love,“ a „Don’t Stop Me Now.“

Jeho pohyb na jevišti byl energický a charismatický. Uměl ovládat dav svým výrazem a pódiovým projevem. Freddie Mercury byl nejen skvělým zpěvákem, ale i skvělým showmanem. Bohužel, jeho život byl poznamenán nemocí. Zemřel 24. listopadu 1991 na bronchopneumonii způsobenou HIV/AIDS. Jeho odchod byl obrovskou ztrátou pro svět hudby a jeho fanoušky.

Michael Jackson

Michael Joseph Jackson, známý jako „Král Popu,“ byl americký zpěvák, tanečník a skladatel, který se stal jednou z nejvýraznějších ikon hudby 20. století. Narodil se 29. srpna 1958 a svým hlasem, tancem a uměleckým nadáním ovlivnil a inspiroval generace po celém světě.

Michael Jackson začal svou hudební kariéru již jako dítě, když vystupoval s bratry v skupině The Jackson 5. Své sólové debutové album vydal ve věku 13 let a hned se stal hudební senzací. S každým dalším albem se jeho popularita a úspěch neustále zvyšovaly.

Jeho průlomovým albem byla deska „Thriller“ z roku 1982, která se stala nejprodávanějším albem všech dob. Obsahovala megahity jako „Billie Jean,“ „Beat It“ a titulní „Thriller.“ S tímto albem Michael Jackson nejen změnil pravidla hudebního průmyslu, ale také redefinoval hudební videoklip jako umělecký žánr.

Michael Jackson nebyl jenom skvělým zpěvákem, ale také geniálním tanečníkem. Jeho taneční pohyby, jako ikonický moonwalk, se staly legendárními a dodnes jsou inspirací pro mnoho tanečníků a umělců. Během svého života podporoval charitativní projekty a angažoval se v humanitárních činnostech. Dával miliony dolarů na charitu a podporoval mnoho organizací, které se zaměřovaly na pomoc dětem a postiženým.

Bohužel, Michael Jackson zemřel 25. června 2009 ve věku 50 let na srdeční selhání, což byl obrovský šok pro celý hudební svět. Jeho smrt vyvolala obrovskou vlnu smutku a vděčnosti za jeho nepřekonatelné umění.

Elvis Presley

Elvis Aaron Presley, známý jako „Král Rock and Rollu,“ byl americkým zpěvákem a hercem, který se narodil 8. ledna 1935 v Tupelu, Mississippi. Jeho neuvěřitelný hlas a charisma ho katapultovaly na vrchol hudební scény a učinily z něj jednu z největších ikon ve světě hudby.

Elvisova kariéra začala v roce 1954, kdy nahrál svou první píseň „That’s All Right“ ve studiu Sun Records v Memphisu. Tato skladba rychle zaznamenala obrovský úspěch a uvedla Elvise na scénu rock and rollu. Jeho jedinečný pěvecký styl, energické vystupování a výrazná interpretace písní ho rychle katapultovaly do popředí hudebního průmyslu.

Elvisova popularita prudce stoupala a jeho písně se staly hity po celém světě. Mezi jeho nejznámější skladby patří „Hound Dog,“ „Love Me Tender,“ „Jailhouse Rock,“ a „Can’t Help Falling in Love.“ Jeho sexy image a odvážné vystupování přinášely kontroverze, ale zároveň mu získávaly miliony oddaných fanoušků.

V roce 1956 podepsal Elvis smlouvu s RCA Records a jeho kariéra nabrala nový impuls. Stal se prvním rockovým zpěvákem, který ovládl mezinárodní hudební scénu. Jeho hudební styl byl inovativní a prolínal prvky rock and rollu, bluesu, country a gospelu.

Kromě hudební kariéry se Elvis uplatnil i jako herec a natočil řadu úspěšných filmů. Byl uznávaným umělcem, který ovlivnil celou generaci hudebníků. Jeho přínos rockové hudbě je neocenitelný a dodnes ho lidé ctí jako legendu. Bohužel, jeho život byl také poznamenán problémy s drogami a zdravotními komplikacemi. Elvis Presley zemřel 16. srpna 1977 ve věku 42 let, což byla obrovská ztráta pro hudební průmysl a jeho fanoušky po celém světě.

Frank Sinatra

Frank Sinatra, známý také jako „The Voice,“ byl jedním z nejvýznamnějších a nejvlivnějších hudebních umělců 20. století. Narodil se 12. prosince 1915 v Hobokenu, New Jersey, a od mala projevoval nadání pro hudbu. Jeho hladký a nezaměnitelný hlas ho rychle dostal do povědomí a stal se ikonou, která ovlivnila generace umělců po celém světě.

Jeho kariéra začala v 30. letech jako frontman skupiny The Hoboken Four, ale průlom nastal, když se připojil k big bandu Tommyho Dorse jako sólový zpěvák. Díky svému talentu a charismatu si rychle získal fanoušky a stal se populární hvězdou 40. let. V 50. letech začal Sinatra skládat a produkovat své vlastní skladby a jeho hity, jako „My Way,“ „Fly Me to the Moon“ a „New York, New York,“ se staly ikonickými. Byl také známý svým romantickým repertoárem, který mu vynesl přezdívku „The Sultan of Swoon.“

Sinatra nebyl pouze vynikajícím zpěvákem, ale také herec. Zahrál si ve více než 60 filmech a získal několik ocenění za své herecké výkony. Jeho nejznámějším filmem je „From Here to Eternity,“ za který získal Oscara za nejlepšího herce ve vedlejší roli. Frank Sinatra byl ikonou, která ovlivnila módu, kulturu a společnost. Jeho styl oblečení a nezaměnitelná osobnost ho učinily jedním z nejcharismatických umělců své doby. Jeho hudba zanechala nezapomenutelné dědictví a jeho hlas je stále slyšet na rádiích a v srdcích fanoušků po celém světě.

I přes všechny úspěchy v kariéře si zachovával skromnost a byl známý svým filantropickým duchem. Aktivně se angažoval v charitativních činnostech a podporoval organizace bojující proti rasismu a chudobě. Frank Sinatra zemřel 14. května 1998, ale jeho odkaz a vliv v hudbě a kultuře trvají dodnes.

Dean Martin

Dean Martin, jehož skutečné jméno bylo Dino Paul Crocetti, byl americký zpěvák, herec a komik, který se narodil 7. června 1917 v americkém městě Steubenville v Ohiu. Během své kariéry si získal obdiv fanoušků po celém světě svým příjemným hlasem, zábavným vystupováním a charismatem, které ho učinily jedním z nejpopulárnějších a nejlépe placených umělců své doby.

Dean Martin začal svou kariéru jako zpěvák v 40. letech, kdy se připojil k italskému skladateli Sammymu Watkinsovi. Později se stal členem úspěšného dua s Jerry Lewisem, se kterým tvořil nezapomenutelnou komediální dvojici a hrál v mnoha úspěšných filmech. Jejich humor a herecké schopnosti ještě zesilovaly Martinovu osobní přitažlivost a šarm.

Jeho sólová kariéra však stála na vlastních nohou a proslavila ho jako jednoho z nejlepších zpěváků své generace. Jeho hladký a odpočinkový styl, který se snoubil s jemným hlasem, ho odlišoval od ostatních zpěváků a umožnil mu oslovit publikum různých věkových skupin.

Dean Martin nazpíval mnoho hitů a jeho největší úspěchy zahrnují písně jako „Everybody Loves Somebody,“ „That’s Amore,“ „Memories Are Made of This,“ a „Ain’t That a Kick in the Head.“ Jeho příjemný a uklidňující hlas mohl rozveselit i ty nejzarmoucenější duše a vždy dokázal přinést radost a úsměv na tváře posluchačů.

Zpěv byl však pouze jedním z mnoha talentů Deana Martina. Byl také vynikajícím hercem a často se objevoval ve filmech, kde ukázal své herecké schopnosti a komediální talent. Mezi jeho nejznámější filmy patří „Ocean’s 11,“ „Rio Bravo,“ a „The Caddy.“

Navíc byl Dean Martin také výborným showmanem a moderátorem. Jeho televizní show „The Dean Martin Show“ byla velmi úspěšná a hostila řadu slavných umělců, včetně jeho dlouholetého kolegy Jerryho Lewise. Dean Martin byl také členem známého „Rat Packu,“ skupiny umělců, kam patřili Frank Sinatra, Sammy Davis Jr., Peter Lawford a Joey Bishop. Tato parta byla známá svými divokými večírky a skvělými show, které přitahovaly pozornost celé Ameriky.

Za svou kariéru získal mnoho ocenění a uznání za svůj talent a přínos umění. Jeho písně jsou stále oblíbené a jeho hlasový projev je ikonický. Dean Martin zemřel 25. prosince 1995 ve věku 78 let, ale jeho odkaz žije dál prostřednictvím jeho hudby a filmů.

Zdroj: TheTopTens.com (odkaz)