Foto: Freepik

Ovšem videoherní adaptace narážejí ještě na jedno úskalí, o čemž jsme se přesvědčili v rámci Tomb Rideru z roku 2018. Ani tehdy nešlo o špatný film, otázkou ale je, pro koho byl natočen. Pokud totiž tvůrci chtěli zaujmout fanoušky série, pohořeli, neboť poskytli divákům příběh, který znali ze hry. Nenabídli toho nic moc nového, a byť sám o sobě je Tomb Rider solidním filmem, nejspíše zaujme pouze fanoušky akčních filmů, kteří hlavní postavu Laru Croft znají ze staré herní série a o jejím rebootu z roku 2013 možná ani neslyšeli. Inu, uvidíme, jak si povede chystaný seriál o Laře Croft seriál.

Přesto nám to nedá a neustále přemýšlíme nad tím, jaké hry by si zpracování pro stříbrné plátno zasloužily už jen za tím účelem, aby si úžasný příběh či prostředí užilo co nejvíce lidí.

Foto: Unsplash

Read Dead Redeption 2

Příběh nabitý emocemi, postavy, které se člověku dostanou pod kůži, prostředí divokého západu a spousta akčních sekvencí. Počin studia RockStar působí jako ideální kandidát pro filmové zpracování, neboť hráč nemá šanci na pouť Arthura Morgana zapomenout. Navíc se člověk nikdy nenudí, protože hra nabízí různorodé vedlejší aktivity od lovení po krocení divokých koní, a není se čemu divit, že patří mezi vůbec nejlepší herní tituly, co kdy spatřily světlo světa. Ovšem právě skutečnost, že Red Dead Redemption 2 je samo o sobě kinematografických zážitkem, s sebou přináší otázku, zda má vůbec smysl pomýšlet nad filmovou adaptaci.

Navíc nedílnou součástí zrovna této hry je poker, respektive od hráče je více méně očekáváno, že stráví u stolu alespoň nějaký čas, neboť to k atmosféře divokého západu patří. V době, do které je hra zasazená, se totiž hrál poker ve všech městech. Na jednu stranu ve filmu se na hru bude muset jen koukat bez aktivního zapojení, na stranu druhou je ale pravdou, že samotné sledování pokerových her je velmi oblíbené stejně jako hraní online. Pokud si tedy člověk chce tuto populární zábavu i na mobily vychutnat, může tak z pohodlí domova kdykoliv a kdekoliv. Holt, když film interaktivní zábavu nenabízí, hráč si může pomoci sám.

Záleží prostě na úhlu pohledu a na tom, co by člověk od filmového zpracování čeká. Bohužel však v případě Read Dead Redemption 2 hrozí totéž, co se stalo rebootu série Tomb Rider. Každopádně si myslíme, že za pokus by to stálo, jen by bylo třeba původní příběh obohatit o nov postavy či zápletky.

Foto: Unsplash

Star Wars: The Knights of the Old Republic

Přestože tato hra, pro kterou se vžila přezdívka KOTOR, vyšla už v roce 2003, stále je mezi fanoušky Star Wars značně populární a patří mezi to nejlepší, co studio Bioware vydalo. Zápletka se odehrává 400 let před filmy a nabízí tudíž zajímavé místo pro prozkoumání nejen ve hře samotné, ale také v případné adaptaci. Hráč zde bojuje na straně Jediů proti Darth Malakovi, po boku má několik společníků a snaží se najít lokaci Star Forge, jež je pro hlavního záporáka klíčová. Úžasnou součástí KOTORu je volba, již hráč od začátku dostane, a sice může proti Darth Malakovi bojovat na straně dobře nebo naopak převzít jeho moc nad Sithy.

Samozřejmě, pro potřeby filmu by bylo nutno si vybrat jednu cestu, nicméně KOTOR by mohl vdechnout Star Wars franšíze další dech. Co si budeme povídat, po nové trilogii na tom série dvakrát dobře není, přičemž povedenou adaptací milované hry by se její reputace mohla zlepšit, což dle nás za zkoušku stojí. A možná by přišla i dřív než remake hry, jehož stav asi také nejlepší není.

 

Half Life

Na závěr si dovolíme zmínku o hře, jež si zaslouží filmovou adaptaci, ale především pokračování. Toho se zřejmě nedočkáme, neboť Gabe Newell má vůči číslovce „tři“ averzi, a tak můžeme alespoň trochu bláhově doufat, že se Gordon Freeman objeví třeba na stříbrném plátně. O napětí i akční sekvence by jistě nouze nebyla, navíc příběh je už v podstatě klasikou, a jak tak známe fanoušky Half Life, určitě by skočili po čemkoliv, co se jejich oblíbené hře věnuje. Vždyť ještě před pár lety zapálení modeři přišli s remakem datadisku! A když to navíc bude s úctou i umem, pohledu na hlavokraby vyskakující na protagonistu ze všech koutků zařízení opravdu neodoláme.

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.