Foto: Freepik

1. Stanovení cílů a rozpočtu

Prvním krokem při sestavování herní sestavy je stanovení vašich cílů a rozpočtu. Zvažte, jaké hry chcete hrát, ve kterých rozlišeních a při jakých nastaveních grafiky. Poté určete, kolik peněz jste ochotni investovat. To vám pomůže zaměřit se na vhodné komponenty a zajistit, že nebudete překračovat své finanční možnosti.

2. Výběr základních komponent

Vybírání základních komponent pro vaši herní sestavu je zásadní fáze, která silně ovlivní výkonnost a stabilitu vašeho počítače. Zde je pohled na jednotlivé komponenty a jak je vybrat s ohledem na klíčové parametry a důležité faktory.

a) Procesor (CPU)

Procesor je mozkem vaší herní sestavy, který řídí všechny výpočty a operace. Při výběru procesoru je důležité zvážit několik faktorů:

  • Výkon: Hledejte procesor s dostatečným výkonem pro vaše herní potřeby. Sledujte rychlost jader (GHz) a výpočetní výkon, který je obvykle udáván v benchmarkovacích testech
  • Kompatibilita: Ujistěte se, že procesor je kompatibilní se zvolenou základní deskou a socketem.
  • Chlazení: Zvažte, zda budete potřebovat dodatečné chlazení, zejména pokud plánujete přetaktování procesoru.

b) Grafická karta (GPU)

Grafická karta je klíčovým prvkem pro plynulé hraní her s vysokým rozlišením a detaily. Při výběru grafické karty můžete zvážit následující:

  • Výkon: Sledujte výkonové ukazatele jako jsou počet CUDA jader, frekvence čipu a množství paměti GPU (GB).
  • Rozlišení a detaily: Vyberte grafickou kartu, která je schopná plynulého provozu her ve vašem preferovaném rozlišení a s nastavením detailů podle vašich představ.
  • Chlazení a velikost: Ujistěte se, že zvolená grafická karta se vejde do vaší počítačové skříně a že má účinné chlazení.

c) Základní deska (Motherboard)

Základní deska propojuje všechny komponenty dohromady a poskytuje podporu pro různé funkce a rozhraní. Při výběru základní desky mějte na paměti následující:

  • Socket a chipset: Ujistěte se, že zvolená základní deska má správný socket pro váš procesor a kompatibilní chipset.
  • Rozšiřitelnost: Zvažte budoucí rozšíření a potřebu slotů pro paměť RAM, PCI Express a další periferie.
  • Funkce: Zvažte potřebu specifických funkcí jako jsou USB-C porty, podpora RAID, integrovaný Wi-Fi atd.

d) Paměť RAM

Paměť RAM je důležitá pro plynulý běh her a multitasking. Z mého pohledu je právě operační paměť nejlepším a nejlevnějším způsobem, jak se dá do určité míry zrychlit počítač. Zrychlovat počítač novým CPU je totiž dost finančně nákladné. Při výběru paměti RAM zvažte následující:

  • Kapacita: Vyberte dostatečně velkou kapacitu RAM pro vaše herní potřeby. Většina her dnes vyžaduje minimálně 8 GB RAM. Já však doporučuji alespoň 16 GB pro pohodlný provoz.
  • Frekvence: Sledujte frekvenci RAM (MHz), která ovlivňuje rychlost datového přenosu. Vyšší frekvence mohou zlepšit výkon.
  • Latence: Nižší latence RAM může zlepšit reakční časy systému a herní výkon.

e) Úložný prostor (HDD nebo SSD)

Úložný prostor ukládá operační systém, hry a další data. Při výběru úložného prostoru můžete zvážit následující:

  • Typ: SSD (Solid State Drive) nabízí rychlejší načítání her a systémových procesů než klasické HDD (Hard Disk Drive).
  • Kapacita: Vyberte dostatečně velkou kapacitu úložného prostoru pro vaše potřeby. Ujistěte se, že máte dostatek místa pro hry, multimédia a další soubory.
  • Cena a výkon: Zvažte rovnováhu mezi cenou a výkonem. SSD jsou obvykle dražší než HDD, ale nabízejí větší rychlost a spolehlivost.

Při výběru základních komponent se ujistěte, že jsou vzájemně kompatibilní a odpovídají vašim potřebám a preferencím. Dále se ujistěte, že máte dostatek místa pro potřebné rozšíření a že jste zohlednili budoucí potřeby a trendy v oblasti herního hardwaru.

3. Volba dalších komponent

Kromě základních komponent budete potřebovat také další vybavení, které zajistí plynulý provoz vaší herní sestavy. Zde jsou důležité komponenty a jak je vybrat:

– Zdroj napájení:

Zvolte zdroj napájení s dostatečným výkonem pro vaše komponenty a s rezervou pro případné budoucí upgrady. Dbejte na certifikaci efektivity, jako je například 80 Plus, a vyberte si renomovanou značku s dobrou reputací. Zkontrolujte také kompatibilitu zdroje s vaší základní deskou a grafickou kartou.

– Skříň (Case):

Při výběru skříně zvažte velikost, design, chlazení a možnosti rozšiřitelnosti. Zkontrolujte, zda je dostatečně prostorná pro vaše komponenty a zda má dostatečné chlazení, jako jsou ventilátory nebo vodní chlazení. Zvolte také skříň s dostatečným množstvím USB portů a dalších připojení pro vaše periferní zařízení.

– Chladič procesoru:

Při výběru chladiče procesoru zvažte jeho rozměry, typ a účinnost chlazení. Pokud plánujete přetaktování procesoru, volte robustnější chladič s dostatečným chladicím výkonem. Dbejte také na kompatibilitu chladiče s vaším procesorem a základní deskou.

– Periferní zařízení:

Zahrňte do své herní sestavy také klávesnici, myš, monitor a další příslušenství. Při výběru klávesnice a myši zvažte ergonomii, odezvu a programovatelné funkce. Pro monitor volte model s dostatečným rozlišením, obnovovací frekvencí a odezvou pro plynulý a kvalitní obraz. Dbejte na kompatibilitu s vaší grafickou kartou a možnosti nastavení herních režimů.

Na co si dát pozor?

Při výběru dalších komponent dbejte na kompatibilitu s ostatními částmi vaší herní sestavy. Zkontrolujte rozměry, přípojné konektory a technické specifikace, abyste zajistili bezproblémový provoz. Dále se ujistěte, že máte dostatečně výkonný zdroj napájení pro vaši konfiguraci a že skříň poskytuje dostatečné chlazení pro váš hardware. Nakonec vybírejte periferní zařízení s ohledem na vaše osobní preference a herní potřeby, abyste dosáhli maximálního pohodlí a výkonu během hraní.

Foto: Freepik

4. Sestavení herní sestavy

Sestavení herní sestavy je možná nejzábavnější a nejvydělávatelnější částí procesu vytváření vlastního počítače. Zde je několik kroků, které vám pomohou při sestavování vaší herní sestavy:

a) Příprava pracovní plochy

Než začnete se sestavováním, ujistěte se, že máte čistou a prostornou pracovní plochu. Ideální je pracovat na pevném a rovném povrchu s dostatečným osvětlením. Zvažte také antistatickou podložku nebo antistatický náramek, abyste zabránili poškození komponentů statickou elektřinou.

b) Postupné sestavení

Začněte instalací základní desky do skříně a připevněte ji pomocí šroubků. Následně nainstalujte procesor do patice CPU na základní desce a připojte chladič. Ujistěte se, že chladič je pevně připevněn k procesoru a že je správně připojen ventilátor.

c) Instalace paměti RAM a grafické Karty

Dále nainstalujte paměť RAM do slotů na základní desce. Postupujte podle pokynů v návodu k obsluze základní desky, abyste zajistili správnou orientaci a upevnění paměťových modulů. Poté připojte grafickou kartu do vhodného slotu PCIe na základní desce a pevně ji upevněte pomocí závěsného držáku.

d) Připojení zdroje napájení a úložného prostoru

Připojte kabely zdroje napájení k základní desce, grafické kartě a dalším komponentům, které vyžadují napájení. Nainstalujte také úložný prostor (HDD nebo SSD) do příslušných pozic ve skříni a připojte je k základní desce pomocí SATA kabelů.

e) Dokončení a zkoušení

Po instalaci všech komponentů proveďte poslední kontrolu, zda jsou všechny kabely správně připojeny a žádná komponenta není poškozena. Poté uzavřete skříň a připojte monitor, klávesnici, myš a další periferní zařízení. Zapněte počítač a ověřte, zda všechny komponenty správně fungují a zda se systém spouští bez problémů.

Foto: Freepik

f) Instalace operačního systému a ovladačů

Pokud vše proběhlo v pořádku, přistupte k instalaci operačního systému (například Windows nebo Linux) a potřebných ovladačů pro váš hardware. Postupujte podle pokynů v návodu k obsluze a doporučení výrobce, abyste zajistili správnou instalaci a konfiguraci.

g) Ladění a optimalizace

Nakonec proveďte ladění a optimalizaci vaší herní sestavy podle vašich potřeb a preferencí. To může zahrnovat nastavení grafiky, přetaktování procesoru nebo RAM a další úpravy v systému. Buďte opatrní, abyste nepřetaktovávali hardware příliš agresivně, aby nedošlo k přehřátí nebo nestabilitě systému.

Sestavení herní sestavy může být náročný proces, ale s pečlivým plánováním a pozorností k detailům můžete vytvořit vlastní počítač, který splní vaše herní potřeby a přinese vám spoustu zábavy a vzrušení. Buďte trpěliví, postupujte krok za krokem a nebojte se vyhledat pomoc, pokud narazíte na problémy nebo nerozumíte nějakému kroku.

5. Testování a nastavení

Po dokončení sestavení proveďte kontrolu, zda všechny komponenty správně fungují. Poté nainstaluj ujte operační systém a potřebné ovladače pro váš hardware. Nastavte také BIOS a provedte případné aktualizace firmwaru. Poté proveďte testování herních výkonů, abyste ověřili, že váš počítač funguje podle očekávání.

6. Údržba a aktualizace

Nezapomeňte pravidelně provádět údržbu vaší herní sestavy, včetně čištění vnitřních komponent a aktualizace softwaru. Sledujte také novinky v oblasti hardwaru a software, abyste mohli případně provést aktualizace nebo vylepšení vaší sestavy.

7. Užijte si hraní!

Nyní, když je vaše herní sestava kompletní a optimalizovaná, můžete se ponořit do světa her a zažít maximální zábavu a výkon. Buďte si jisti, že jste vytvořili počítač, který splňuje vaše herní potřeby a přinese vám spoustu radosti a vzrušení. Ať už hrajete akční hry, strategické tituly nebo hudební simulátory, máte nyní herní sestavu, která vám umožní plně se ponořit do světa digitální zábavy.

Zdroj: DigitalTrends.com (odkaz)